Vanaf 1 januari (ja praktisch gezien wat later maar daar gaat het nu niet om) is XBRL de standaard om te gebruiken voor het opstellen van een aangifte winstbelasting als deze door een intermediair wordt aangeleverd bij de Belastingdienst.

Ja sinds die datum is het inderdaad heel stil rondom SBR en XBRL, in ieder geval binnen de accountancy. Blijkbaar heeft iedere accountant en ieder accountantskantoor z’n processen helemaal voor elkaar, optimaal ingericht op het gebruik van XBRL met alle efficiencyvoordelen die dit met zich meebrengt. Of toch niet? Of weten ze het niet zo goed? Of denken ze dat dat uiteindelijk wel ‘vanzelf’ gaat als de softwareleverancier alsnog met een goede oplossing komt? Het lijkt er in ieder geval op dat massaal is gekozen voor een praktische oplossing waarbij bestaande rapportages via een tabelletje worden omgevormd naar XBRL. Niet optimaal maar wie maakt dat nu uit. In ieder geval kan worden voldaan aan de verplichting en dat is aanleveren in XBRL-formaat. Op deze manier hebben accountants er het minste last van.

 

Maar nu? Vanaf 2015 moeten ook de jaarrekeningen van middelgrote rechtspersonen in dat vermaledijde XBRL-formaat worden gedeponeerd. Complicatie daarbij is dat dan niet meer alleen kan worden volstaan met het gebruik van een tooltje om de jaarrekening om te zetten in de juiste ‘taal’ maar dat bij dat ‘document’ (of is het eigenlijk een bestand wat niet meer zo lekker leesbaar is?) een controleverklaring moet worden gevoegd en er dus zekerheid bij moet worden verstrekt. Ik hoor de accountants al denken: ‘Tooltje, tabelletje, controleverklaring in XBRL. Al bijna opgelost.’ Zo makkelijk zal dat echter niet gaan: het object van onderzoek zal veranderen en om ergens zekerheid bij te geven zal de accountant moeten begrijpen wat dat object van onderzoek nu eigenlijk is. Het volgende wat ik accountants nu hoor denken is: ‘2015 toch? Dat kan nog wel’. Dat dachten ‘we’ in 2011 ook daar waar het gaat om het doen van aangifte in XBRL-formaat en wie is er echt klaar voor?

 

Nu kan de oplossing nog worden gezocht in een tool maar dat kan over 2 jaar niet meer. ‘Maar dat is toch automatisering en daar kunnen we toch IT-auditors voor gebruiken?’ Wellicht maar de accountant is verantwoordelijk voor het afgeven van de controleverklaring bij de jaarrekening of hoe dat in 2015 ook maar mag heten. Zeg niet dat u niet bent gewaarschuwd.