Voor wie?
Dit leertraject is bedoeld voor alle controlerende accountants. 

Resultaat
Met dit leertraject krijg je grip op de wijzigingen en weet je hoe je de Standaard praktisch moet toepassen in je controleaanpak. Zo kom je tot een effectieve controle die voldoet aan de vereisten en kun je je klant nog beter van dienst zijn.

Leerdoelen
Na afronding van het leertraject weet je: 

 • wat de wijzigingen van de nieuwe Standaard 315 inhouden; 
 • welk inzicht in de entiteit en haar omgeving nodig is; 
 • hoe je bij jouw klant risico’s identificeert en inschat; 
 • hoe je de wijzigingen van de Standaard toepast in je controleaanpak. 

Inhoud
Het leertraject bestaat uit de volgende onderdelen: 

 1. Online introductie (1 uur): tijdens de introductiebijeenkomst maak je kennis met de trainer en de andere deelnemers en wordt het leertraject nader toegelicht. Ook staan we stil bij de leerdoelen.
 2. E-learning (2 uur): In de e-learning ‘Effectief risico’s inschatten voor accountants’ ga je aan de slag met de belangrijkste wijzigingen en vereisten van de Standaard 315. Hiermee ben je goed voorbereid op de classroombijeenkomst. 
 3. Classroombijeenkomst (8 uur): Tijdens de classroombijeenkomst komen de volgende onderwerpen aan de orde: 
  1. de wijzigingen van Standaard 315 en de gevolgen daarvan voor de controle-aanpak; 
  2. de belangrijkste vereisten van Standaard 315; 
  3. onderzoeksvaardigheden, interviewtechnieken en schriftelijke vaardigheden behorende bij het doorgronden van Standaard 315 in de praktijk. 
 4. Praktijkopdracht (4 uur): Na de classroombijeenkomst ga je in de praktijk aan de slag met de geleerde punten. We geven je een concrete opdracht mee. Daarnaast krijg je periodiek enkele tips hoe je deze opdracht het beste in de praktijk kunt realiseren. 
 5. Microlearning (15 min): Om nog meer verdieping te realiseren krijg je ook een korte leerinterventie over een specifiek onderdeel van NV COS 315.  
 6. Feedbacksessie (2 uur): Tijdens een feedbacksessie delen we best practices met je over de toepassing van Standaard 315 in de praktijk. Wat gaat over het algemeen goed? En wat kan nog beter? En hoe pak je dat dan aan? Deze sessie is ook de basis voor het invullen van de reflectie in het PE-portfolio 2022 bij het organisatieleerdoel NV COS 315 en een eventueel volgend leerdoel voor 2023. 

Aanpak
Wij faciliteren het leertraject via een digitale leeromgeving. Daarin vind je alle informatie terug en dit kun je tot een jaar na activatie nog terugkijken. De totale studiebelasting bedraagt 14-16 uur en is verdeeld over drie dagen.

Data
De data worden nader overlegd.