NVKM, SKM1 en 3N. Nog niet van deze afkortingen gehoord? No worries. In dit blog leggen we je uit wat deze nieuwe regelgeving over kwaliteitsmanagement voor jou als accountant inhoudt. Met name de SKM1 is behoorlijk omvangrijk en vraagt om een geheel andere aanpak. Daarom delen we in dit blog de belangrijkste wijzigingen en lichten we toe wat je nu al kunt doen. In ons volgende blog gaan we meer specifiek in op de inhoud van SKM1.
Wat houdt de nieuwe regelgeving in?
Eind januari 2025 heeft het bestuur van de NBA de nieuwe regelgeving inzake het kwaliteitsmanagementsysteem vastgesteld. Deze regelgeving is de opvolger van onder meer de huidige NVKS en gebaseerd op de internationale ISQM-1 ofwel Standard on Quality Management.
De afkortingen betekenen het volgende:
Afkorting | Naam | Beknopte inhoud |
NVKM | Nadere voorschriften kwaliteitsmanagement | Deze NV vormen de basis voor de standaarden voor kwaliteitsmanagement |
SKM1 | Standaard voor kwaliteitsmanagement 1 | Dit is de feitelijke vertaling van de internationale ISQM-1 |
SKM3N | Standaard voor kwaliteitsmanagement 3N | In deze Nederlandse standaard zijn specifieke zaken geregeld over onder meer het dagelijks beleid bij een kantoor, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en waarneming |
De nieuwe regelgeving moet voor kantoren met een Wta-vergunning per 1 januari 2026 zijn geïmplementeerd. Hierbij geldt dat de kantoren met een OOB-vergunning de nieuwe regelgeving al per 1 januari 2025 hebben moeten invoeren. Voor de niet-Wta kantoren geldt een toepassing per 1 januari 2027.
Waarom is een nieuwe standaard belangrijk voor accountants?
Kort gezegd: om de kwaliteit van onze accountantswerkzaamheden nog verder te verbeteren. Het gaat om het gehele proces van kwaliteitsbeheersing en deze is in de nieuwe regelgeving veel nadrukkelijker risk based ingestoken.
Voor welke accountantsorganisaties geldt de NVKM, SKM1 en 3N?
De nieuwe regels zijn van toepassing op alle kantoren die jaarrekeningcontroles, beoordelingsopdrachten van jaarrekeningen, andere assurance-opdrachten of aan assurance-verwante opdrachten uitvoeren. Dat is dus ook het kantoor dat alleen maar samenstellingsopdrachten uitvoert en onder het verlichte regime valt. Wel is er in de SKM1 veel aandacht voor het schaalbaar implementeren van de regelgeving.
Maar wat is dan nieuw in de SKM1?
Veel, heel veel! SKM1 gaat namelijk over een kwaliteitsmanagementsysteem en niet een kwaliteitssysteem zoals in de huidige NVKS. De Standaard geeft aan dat een kwaliteitsmanagementsysteem niet lineair functioneert maar een continu proces is waar verschillende elementen in samenhang moeten worden bezien. Ook worden in een dergelijk proces steeds de veranderingen in de aard en omstandigheden van het kantoor en van zijn opdrachten meegenomen. SKM1 is dan ook veel meer omvattend dan de huidige NVKS en vraagt om een risicogerichte aanpak. In het volgende blog gaan we hier dieper op in.
Hoe geeft SKM1 dit vorm?
Daarvoor zijn 8 componenten geformuleerd. Het idee hierachter is dat de informatie uit de genoemde componenten je helpen in de verschillende onderdelen van het systeem. De componenten starten met het risico-inschattingsproces van het kantoor en eindigen met het proces van monitoren en herstel. Daartussenin moet aandacht worden besteed aan:
Bestuur en leiderschap, waarbij ook aandacht moet worden besteed aan de cultuur van de organisatie.
– Ethiek, dus wat zijn de normen en waarden van de organisatie?
– Aanvaarding/voortzetting van opdrachten
– Uitvoering van de opdracht
– Middelen, waaronder de beschikbare mensen en middelen.
– Informatie & communicatie
Andere PDCA-cyclus
Hieruit volgt dat ook de PDCA-cyclus (plan, do, check act) anders is. Er wordt gestart met de kwaliteitsdoelen om vervolgens de kwaliteitsrisico’s hiervan te identificeren. Om de risico’s te kunnen ‘managen’ moeten maatregelen worden ontworpen. Vanuit deze maatregelen komt tot slot informatie op basis waarvan kan worden vastgesteld in welke mate de doelstellingen zijn behaald.

Welke acties kun je als accountantsorganisatie ondernemen?
Start met het lezen van de SKM1 en de toelichting ervan. Met name de toelichting geeft veel guidance over de verschillende componenten. Ook kan al worden gestart met het in kaart brengen van de kwaliteitsdoelen voor de verschillende componenten. Betrek hierbij verschillende partijen binnen je organisatie, want alleen dan zal je het kwaliteitssysteem ook kunnen managen.
Staat kwaliteit ook bij jouw organisatie hoog in het vaandel? Zorg dat je tijdig inzicht krijgt in de verschillende componenten van SKM1 en breng in kaart in hoeverre jouw kwaliteitssysteem moet worden aangepast aan SKM1.
Meer weten?
Wil je meer weten over de gevolgen voor jouw kantoor voor SKM1? Vraag dan naar ons maatwerkprogramma om je daarbij te ondersteunen.