Online training eruit gelicht: IT in de controle

Voor deze training hebben we 15 aanmeldingen en we zijn dan ook blij dat we met tooling werken waarin we iedereen kunnen zien. De trainer checkt voor de laatste keer de externe microfoon en luidspreker. De webcam nog iets inzoomen. Klaar. Iedereen komt binnen in de waiting room en onze trainer checkt iedereen aan de hand van de presentielijst. Dan kunnen ze naar binnen en als het tijd is, maakt de co-host net als bij alle andere online trainingen een print screen van de lijst met participants. Hiermee hebben we bewijs van wie op dat moment is toegelaten (is van belang voor de PE-registratie). De co-host zal dit aan het eind nog een keer doen. En dan gaan we van start.

De deelnemers hebben vooraf al een instructie gekregen over het gebruik van alle knoppen, we herhalen toch nog even de belangrijkste. Raise hand voor een vraag stellen, thumb up voor bevestiging, wanneer wel of niet de microfoon op mute. En natuurlijk komen ook de iconen voor koffie en voor sneller of langzamer in beeld. Het is duidelijk dat iedereen snapt wat de bedoeling is. Tijd voor hun leerdoelen, die ze in de chat mogen zetten. De trainer vraagt enkele deelnemers om deze toe te lichten.

Tijd voor een stukje theorie. Niet te lang, want dan haken deelnemers af. Zo’n minuut of zeven houden ze vol en dan wordt het tijd voor interactie en reflectie. Na elk onderdeel vraagt de trainer ze om weer de chat te gebruiken: benoem in een paar woorden wat je meeneemt uit dit onderdeel. Sommige deelnemers hebben daar snel een antwoord op, anderen hebben iets meer tijd nodig om dit te verwoorden. Diezelfde reactieverschillen zien we bij de polls die tussendoor langskomen. De chat, de poll en icons in het participants-deel zorgen ervoor dat de deelnemers op verschillende manieren kunnen reflecteren op de inhoud van de training.

Pauze! Nu al? De tijd vliegt voorbij voor de deelnemers en ze zitten nog fris voor de camera’s. maar die gaan nu even uit, net als de microfoons, en iedereen gaat even weg voor toilet, een refill, rekken en strekken of gewoon even rondlopen.

Natuurlijk gaat niet alles plenair. In de virtuele breakoutrooms krijgt iedereen de gelegenheid om wat meer spreektijd in te vullen. ‘Wacht even, die vraag snappen we niet helemaal. Even de trainer erbij roepen.’ Druk op de knop en de trainer krijgt een signaal om even aan te sluiten. En zo werken de deelnemers in subgroepen de opdracht uit.  “Nou, wat heeft elke groep bedacht? Zet jullie reacties maar op het whiteboard’, geeft de trainer aan en hij opent via zijn share screen het whiteboard waar vanuit elke subgroep iemand de uitwerking verwoordt. Daarna bewaart de trainer het ingevulde bord, gebruikt het aan het eind van het onderdeel in zijn samenvatting en deelt het later met deelnemers.

En dan een korte evaluatie over inhoud en vorm. ‘Dat viel reuze mee, ik had verwacht dat het heel saai zou zijn. ‘Prima manier, kunnen we ook met onze vto’s doen.’ ‘De tijd ging heel snel, dat is een goed teken.’

Via Leave meeting gaat iedereen uiteen  en dan drukt de trainer op de laatste knop: End meeting!

Meer weten over de training IT in de controle.