In het vorige blog over de nieuwe Standaard 600 hebben we uiteengezet wat er allemaal wijzigt. Aan de hand van drie kernvragen en een voorbeeld hebben we je inzicht gegeven in de uitgangspunten in de nieuwe Standaard en hoe je deze toepast. In dit blog staan we stil bij de andere dan vaktechnische vaardigheden, die nodig zijn om op een goede manier een groepscontrole volgens COS 600 uit te voeren.
Wat zegt Standaard 600 hierover?
De wijzigingen in de nieuwe Standaard 600 beogen een hogere kwaliteit van de groepscontrole. In de standaard zijn ook niet voor niets de links naar de nieuwe kwaliteitsstandaard ISQM1 en de aangepaste ISA 220 duidelijk zichtbaar. De nieuwe Standaard 600 omvat echter ook veel bepalingen die voortvloeien uit de noodzaak van, wat de IAASB zo mooi noemt in haar factsheet, ‘Reinforcing the need for robust communication and interactions’.
Met andere woorden: een kwalitatief hoogwaardige groepscontrole vraagt om zorgvuldige communicatie tussen de groepsaccountant en de accountants van groepsonderdelen, maar ook om toereikende interactie tussen groepsaccountant en accountant van een groepsonderdeel als het gaat om onder andere aard, timing en omvang van de uit te voeren werkzaamheden. De standaard merkt de accountant van een groepsonderdeel niet voor niets aan als lid van het opdrachtteam van de groepsaccountant.
Dat vraagt ook om andere dan vaktechnische vaardigheden
De nieuwe en herziene vereisten in de standaard versterken de verantwoordelijkheden van de accountant met betrekking tot professioneel-kritische instelling, het plannen en uitvoeren van een groepscontrole, het ‘tweerichtingsverkeer’ in de communicatie en de documentatie. Niet alle onderwerpen zijn nieuw, maar de conceptuele aanpassingen, de aanscherping van vereisten en de context waarin dit moet worden geplaatst vragen serieus aandacht. Opvallend is de nadruk die wordt gelegd op projectmanagement en (interculturele) communicatie.
Hieruit volgen een aantal belangrijke vaardigheden die de groepsaccountant moet beheersen. We lichten er twee uit.
Vaardigheid 1: Projectmanagement
De groepsaccountant zal expliciet moeten vaststellen dat zij of hij in voldoende mate betrokken is bij de werkzaamheden van de accountants van groepsonderdelen. Dit betekent een gestructureerde documentatie van hoe dit wordt georganiseerd en waaruit dit blijkt. Hiervoor is adequaat projectmanagement essentieel, meer nog dan bij een controle van een enkelvoudige jaarrekening. Een duidelijke structuur en verantwoordelijkheidsverdeling en een helder overzicht van de communicatiekanalen, taakverdeling en controlepunten is onmisbaar om de betrokkenheid goed te kunnen waarborgen.
Vaardigheid 2: (interculturele) communicatie
Het behoeft geen betoog dat het mogelijke effect van culturele verschillen – op de uitvoering van werkzaamheden en de wijze waarop wordt gecommuniceerd tussen groepsaccountant en accountants van groepsonderdelen – niet mag worden onderschat. In een steeds meer geglobaliseerde wereld, waar teams en organisaties vaak internationaal en intercultureel zijn samengesteld, kan effectieve communicatie bijdragen aan wederzijds respect en begrip, wat de efficiëntie en effectiviteit van het controleproces ten goede komt. De groepsaccountant moet in staat zijn om over grenzen heen te werken en daarbij rekening te houden met verschillende werkwijzen, talen en culturele verwachtingen. Dit vraagt om een proactieve houding en de vaardigheid om diverse teams te coördineren.
Ben jij groepsaccountant? Verdiep je dan niet alleen in de vaktechnische wijzigingen, maar ga ook actief aan de slag met de vaardigheden die nodig zijn om de groepscontrole optimaal uit te voeren.
Meer weten?
Wil je je verdiepen in de vaardigheden die nodig zijn voor de toepassing van de nieuwe COS 600? Neem contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek om een maatwerkprogramma te ontwikkelen voor jouw organisatie.