Voor het eerst in de geschiedenis lopen er vijf generaties rond op de werkvloer: Babyboomers, Generatie X, Pragmaten, Generatie Y en Generatie Z. Dat betekent dat misschien ook in jouw kantoor medewerkers van pakweg 18 tot 67 jaar met elkaar samenwerken. De generatiekloof ligt dus op de loer: naast de grote verschillen in ervaring en kennis, zijn ook de zienswijzen en de drijfveren van elke generatie vaak heel anders. Hoe zorg je ervoor dat de verschillende generaties optimaal met elkaar samenwerken?
In dit blog gaan we in op wat elke generatie kenmerkt en hoe je die inzichten kunt inzetten om het maximale uit de samenwerking te halen.
De kenmerken van generaties
Een generatie is een groep mensen die in hetzelfde tijdvak (meestal vijftien jaar) geboren is en opgroeit in het sociaal-economische klimaat, het maatschappelijke en politieke systeem en de tijdgeest die bij die periode horen.
Wanneer je je bewust bent van de verschillende perspectieven van de verschillende generaties zet je een grote stap naar effectieve samenwerking. Het behoren tot een bepaalde generatie heeft namelijk invloed op hoe je anderen waarneemt. Hoe beter je andere generaties leert kennen, hoe meer wederzijds begrip en inlevingsvermogen er voor elkaar ontstaat.
Ook om (toekomstige) medewerkers uit al die verschillende leeftijdsgroepen met succes aan te trekken en aan je organisatie te binden, moet je weten wat hen drijft, wat ze belangrijk vinden in hun werk en wat ze van jou als werkgever verwachten. De verschillende generaties hebben namelijk allemaal hun eigen ervaringen, opvattingen, communicatiestijl, expertise en manier van werken.
Erken verschillen, benut kwaliteiten en zorg voor verbinding
Teams die gedomineerd worden door één generatie lopen het risico vast te lopen in vooroordelen, stereotypen en uniform denken. Een generatiedivers team kan dankzij de diversiteit aan kwaliteiten, vaardigheden, expertises en achtergronden zaken juist vanuit diverse perspectieven bekijken. De verschillen binnen de generaties kunnen we dus als kracht gebruiken op de werkvloer!
In een generatiediverse organisatie worden waardevolle kennis en jarenlange ervaring van oudere generaties gecombineerd met de frisse blik en innovatieve denkwijze van jongere generaties. Oudere ervaren generaties kunnen als mentoren dienen, terwijl jongere generaties nieuwe perspectieven brengen.
Waar Babyboomers waarde hechten aan zekerheid en stabiliteit, heeft Generatie X de focus op zelfstandig werken en verbinding, vinden Pragmaten zelfredzaamheid en levensgeluk minstens zo belangrijk als werk terwijl Generatie Y veel minder naar hiërarchische verhoudingen zoekt en juist veel meer naar flexibiliteit, zingeving en ontwikkelkansen. Generatie Z is opgegroeid met internet, is ondernemend en wil vooral veel ervaring opdoen. En de nieuwste Generatie Alpha komt eraan: de digital natives die opgroeien met corona en de klimaatcrisis.
Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van de behoeften van elke generatie en dat je actief zorgt voor verbinding, zodat je binnen je kantoor een positieve cultuur van wederzijds begrip creëert. Pas je leiderschapsstijl hier ook op aan en ben flexibel in communicatie en benadering.
Jij als aantrekkelijk werkgever voor verschillende generaties
Door open te staan voor de behoeften van de verschillende generaties binnen je kantoor kun je beter invulling geven aan modern en toekomstbestendig werkgeverschap. Wanneer je generatiediversiteit binnen je team stimuleert, zorg je dat je veel verschillende kwaliteiten binnenhaalt en ze ook voor je kantoor behoudt. Werknemers voelen zich betrokken bij een generatiediverse organisatie omdat ze niet alleen het gevoel hebben dat ze waarde toevoegen aan het team, maar ook kunnen leren van anderen en hun kennis kunnen vergroten. Deze wisselwerking maakt dat medewerkers langer blijven werken voor jouw organisatie en dat je bovendien aantrekkelijk bent voor de nieuwste generatie accountants.
Krijg inzicht in de verschillen, raakvlakken en behoeften van de verschillende generaties binnen je kantoor. Zo versterk je de samenwerking, verbeter je de communicatie en benut je de kracht van generatiediversiteit!
Meer weten?
Neem dan contact met ons op en vraag naar ons programma ‘Werken met verschillende generaties’. Na het volgen van dit programma ken je de mindset van verschillende generaties en heb je goed inzicht in de generatietransitie. Daarnaast krijg je praktische handvatten om effectief met meerdere generaties in teams samen te werken en weet je wat voor elke generatie de do’s en don’ts zijn op het gebied van leidinggeven.