Ik krijg geregeld de vraag onder welke regelgeving een bepaalde opdracht valt. Vaak wordt dan gedacht aan een assurance-opdracht of aan een rapport van overeengekomen specifieke werkzaamheden onder Standaard 4400. Wat me opvalt is dat meestal niet aan de overige opdracht wordt gedacht, terwijl die enorm veel mogelijkheden biedt, vooral in het mkb. Daarom dit blog over de voordelen en kansen van de overige opdracht.
Wat is een overige opdracht?
Overige opdrachten zijn alle opdrachten waarvoor geen Standaard aanwezig is, alleen de VGBA is van toepassing. Het zijn dus alle andere opdrachten dan assurance- of aan assurance verwante opdrachten.
Vanuit de regelgeving zijn de overige opdrachten een ‘restrubriek’, in mijn optiek geheel onterecht. Sterker nog, ik zou willen stellen dat de overige opdracht de basis vormt voor alle andere opdrachten, juist omdat alleen de VGBA van toepassing is. Maar ook omdat overige opdrachten heel veel voorkomen, veel meer dan bijvoorbeeld de samenstellingsopdracht. Om dat aan te tonen geef ik je een aantal voorbeelden.
Voorbeelden van overige opdrachten
Bij overige opdrachten gaat het om een grote diversiteit aan opdrachten. Ik categoriseer die in vijf groepen:

Ten eerste zijn alle administratieve en fiscale opdrachten -meestal- een overige opdracht. Voer je de administratie voor een klant, dan is de VGBA van toepassing. Verstrek je een door jou opgesteld overzicht van de materiële vaste activa aan je klant, dan is dat een overige opdracht. De bijlage bij de aangifte IB? Eveneens een overige opdracht. En hetzelfde geldt voor de aangifte btw of vpb die je voor je klant voorbereidt.
Daarnaast is bijna elke adviesopdracht een overige opdracht. Het gaat dan om fiscaal of administratief advies, maar het kan bijvoorbeeld ook om een advies over herstructurering of waardering gaan. Alleen de transactiegerelateerde opdrachten vallen onder Standaard 5500N.
De derde groep noem ik ‘financiële opgaven’. Daaronder valt de omzetopgave aan de branchevereniging, de prognose aan de klant, het verzekerd belang aan de verzekeringsmaatschappij of de balanstest en uitkeringstoets.
De vierde groep gaat over geschillen. Het kan dan gaan om bijstand in een rechtszaak of bijvoorbeeld mediation. Maar ook arbitrage is hier een voorbeeld van.
Last but not least zullen (waarschijnlijk) veel vraagstukken op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving in de vorm van een overige opdracht kunnen worden verstrekt. Denk dan aan de informatie die je klant in de keten verstrekt aan andere partijen. Deze groep komt nog niet veel voor en is nog in ontwikkeling.
Welke kansen biedt de overige opdracht?
De overige opdracht komt dus veel voor en kan veel vaker worden ingezet dan de assurance- of de aan assurance verwante opdracht. Voor de eerste heb je immers altijd de vijf elementen van een assurance-opdracht nodig, wat niet altijd het geval zal zijn.
Ik noem drie voordelen van overige opdrachten:
Voordeel 1: iedere accountant mag overige opdrachten uitvoeren
Alle AA’s en RA’s, ongeacht waar zij werkzaam zijn, mogen overige opdrachten uitvoeren. En dus ook bijvoorbeeld de accountant in business.
Voordeel 2: minder strikt voorgeschreven regelgeving
Een afzonderlijke opdrachtbevestiging is niet vereist, ook de erkenning van de klant is niet verplicht. Hetzelfde geldt voor een werkprogramma met strikte werkstappen. Het gaat erom dat je duidelijk met je klant communiceert, je werkzaamheden een deugdelijke grondslag vormen voor je uitkomst en dat je het geheel documenteert.
Voordeel 3: breed toepasbaar
Voor bijna alle opdrachten is het mogelijk deze ook uit te voeren in de vorm van een overige opdracht. Oké, de jaarrekening moet worden voorzien van een samenstellingsverklaring en zo kunnen we nog wel een paar voorbeelden bedenken. Maar het rijtje waarin de overige opdracht een alternatief is, is veel langer. Een prognose kun je bijvoorbeeld uitvoeren als een samenstellingsopdracht maar ook als een overige opdracht. Hetzelfde geldt voor de tussentijdse balans en winst- en verliesrekening. Maar ook voor de waardering van een vennootschap of je adviesopdracht is de overige opdracht een alternatief.
Krijg je een vraag van een klant om een bepaalde opdracht uit te voeren? Denk dan eens aan de overige opdracht, want die biedt meer kansen dan je denkt. Lang leve de overige opdracht!
Meer weten?
Wil je je kennis vergroten over opdrachten waarbij geen Standaard van toepassing is? Volg dan de e-learning mkb-opdrachten zonder COS en leer alles over hoe je dit soort opdrachten uitvoert.