Dit jaar heeft de NBA voor controlerend accountants (en voor intern accountants die in het kader van Standaard 610 gebruikmaken van de werkzaamheden van andere accountants) weer een kennistoets verplicht gesteld. Een goed initiatief om de opbouw en inhoudelijke kennis van onze regelgeving weer eens grondig onder de loep te nemen. Maar hoe pak je de verplichte kennistoets nu praktisch aan? Hoe zorg je ervoor dat je er het optimale rendement uithaalt en -het liefst- in één keer slaagt? In dit blog geven we je 4 tips.

Tip 1: Ken de opbouw van de regelgeving

Hoe zit de HRA in elkaar? Wat staat in de wet, wat in verordeningen en wat in de nadere voorschriften? De kennistoets gaat weliswaar voor een groot deel, maar niet alleen maar over de Standaarden. De verplichte kennistoets kent ook vragen over de VGBA, ViO, Wta, Bta en NVKS. Ook belangrijk is welke status de verschillende regelgevingen hebben: welke moet je eerst raadplegen en welke daarna? Als je weet waar je moet zoeken, kun je het antwoord op vragen gemakkelijker vinden.

Tip 2: Zoek je antwoord altijd op

Geef je antwoord niet uit je hoofd, maar zoek je antwoord altijd op. Het doel van de verplichte kennistoets is om de inhoudelijke kennis van de regelgeving te vergroten. Bepaal eerst wat de crux van de casus is en ga dan naar de regelgeving waar het om gaat. Heb je de juiste regelgeving gevonden? Kijk dan naar de antwoorden in de kennistoets. Welke van deze antwoorden kun je sowieso wegstrepen? En tussen welke antwoorden twijfel je nog? Zoek dan nogmaals in de regelgeving naar bevestiging van het juiste antwoord.

Tip 3: Ken de systematiek van de Standaarden

Omdat de kennistoets van de NBA voor een groot deel over de controlestandaarden gaat, is kennis van de opbouw en inhoud van die Standaarden essentieel. Zorg dat je op de hoogte bent van de systematiek: wat staat in welke Standaard en hoe is de samenhang hiertussen?

Tip 4: Lezen, lezen en nog eens lezen

Tot slot is het goed lezen van de casus key voor de juiste beantwoording van de vragen in de kennistoets. Dat lijkt simpel, maar het gaat erom dat je de juiste zaken in de casus herkent. Dus om welk onderdeel van de opdracht gaat het, en in welke Standaard kun je het antwoord vinden?

Start tijdig met de voorbereiding van de verplichte kennistoets, dan leer je het meest en slaag je in één keer!


Meer weten?

Wil jij optimaal voorbereid zijn op de NBA kennistoets? Volg dan onze e-learning Voorbereiding kennistoets. In deze e-learning geven we je een overzicht van de opbouw van de regelgeving en ga je aan de slag met vragen. In de feedback die je bij elke vraag kunt bekijken, is uitgebreid opgenomen hoe je tot het juiste antwoord moet komen en waarom de andere antwoorden onjuist zijn. We geven je ook een handige checklist die je kunt gebruiken om de verplichte kennistoets met succes te maken.