De afgelopen jaren hebben laten zien dat zelfs de meest onverwachte gebeurtenissen grote impact kunnen hebben op accountantskantoren. Wie had bijvoorbeeld kunnen voorspellen dat een wereldwijde pandemie en 100% thuiswerken een realiteit zouden worden? Of dat Russische accountantskantoren volledig uitgesloten zouden worden van internationale netwerken? Laat staan een tarievenoorlog met onze bondgenoot de Verenigde Staten. Maar ook het feit dat de duurzaamheidsregels zo snel kunnen wijzigen vraagt om weerbaarheid van organisaties. De ene organisatie is succesvoller dan een andere in het omgaan met veranderende omstandigheden. Dit onderstreept het belang van weerbaarheid van een kantoor, ook wel ‘audit firm resilience’ genoemd. En juist SKM1 biedt daartoe kansen.

In de vorige twee blogs zijn we ingegaan op de wijzigingen in de SKM1 en de 8 componenten. In dit blog lees je wat deze wijzigingen nu opleveren en lichten we 4 kansen toe die SKM1 biedt om je organisatie weerbaarder te maken.

Wat is weerbaarheid?

Deze term gaat om het vermogen van een kantoor om weerstand te bieden aan, te anticiperen op, te herstellen van en zich aan te passen aan veranderende interne en externe omstandigheden die impact hebben op het bereiken van de doelstellingen van de organisatie. Om hiertoe in staat te zijn dienen organisaties zich goed te positioneren, een focus te hebben op groei, voldoende resources te hebben, een positieve grondhouding te hebben en uiteindelijk een goede uitvoering te hebben. Het gaat dus nadrukkelijk niet alleen om de ‘harde’ factoren of om alleen ‘zachte’ factoren.

Hoe biedt SKM1 kansen voor een weerbare organisatie?

SKM1 gaat uit van een geïntegreerde aanpak voor kwaliteitsmanagement. De standaard vereist dat kantoren een kwaliteitsmanagementsysteem implementeren dat niet alleen voldoet aan professionele standaarden en wet- en regelgeving, maar ook flexibel inspeelt op veranderende omstandigheden. SKM1 stelt kwaliteitsdoelstellingen centraal, zoals het waarborgen van voldoende middelen, het bevorderen van een cultuur van kwaliteit en het versterken van professionele oordeelsvorming. Hiermee worden kantoren gestimuleerd om effectief te reageren op uitdagingen zoals complexe regelgeving, technologische ontwikkelingen en onverwachte externe gebeurtenissen. Hieronder zetten we 4 concrete kansen die SKM1 biedt, op een rij.

Kans 1: Sterke positionering
Een scherpe propositie is essentieel. Voor accountantsorganisaties gelden vaak dezelfde kwaliteitsstandaarden, dus onderscheid maken gebeurt op andere vlakken. Het moet voor iedereen binnen de organisatie glashelder zijn hoe waarde wordt gecreëerd, geleverd én behouden. Een duidelijke richting en focus bieden stabiliteit, zelfs in tijden van verandering.

Kans 2: Groei van medewerkers
De snel veranderende, complexe wereld vraagt om constante ontwikkeling van je team. Juist in een VUCA-omgeving (volatile, uncertain, complex, ambiguous) hebben accountants die investeren in hun medewerkers een concurrentievoordeel. Naast vaktechnische kennis is het cruciaal om aandacht te geven aan persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Het personeel moet immers volgens SKM1de passende competenties ontwikkelen en onderhouden om de taken te kunnen vervullen.

Kans 3: Positieve bedrijfscultuur
Een positieve instelling binnen de organisatie zorgt ervoor dat medewerkers kunnen floreren. Dit leidt tot betere prestaties, zowel individueel als op teamniveau. Creëer een cultuur waarin medewerkers zich veilig voelen om input te geven en dilemma’s te bespreken.

Kans 4: Uitmuntende uitvoering
Het handhaven van de hoogste kwaliteitsstandaarden is essentieel voor elk accountantskantoor. Is dat op sommige punten niet het geval? Zorg dan preventief dat je de kwaliteitsrisico’s managet, bijvoorbeeld door het inzetten van preventieve middelen zoals bijvoorbeeld dossiermentoring. Want preventie is altijd beter dan dat externe toetsingen achteraf hiaten in het kwaliteitsmanagementsysteem ontdekken.

Denk na over de toekomst van jouw kantoor en zorg dat je weerbaar bent voor alle ontwikkelingen en veranderingen. Alleen dan heb je echt toekomstperspectief.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe jij jouw organisatie optimaal kunt voorbereiden op toekomstige uitdagingen? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bouwen aan een veerkrachtige toekomst.