Integrated thinking (net als integrated reporting) is een benadering die uitgaat van het geheel van de onderneming, zijn omgeving en de relaties hiertussen. De gedachte achter deze holistische benadering van de onderneming van je klant is dat ook wijzigingen in bijvoorbeeld de concurrentie of de wet- en regelgeving bij je klant impact hebben op de bedrijfsvoering.

Wist je dat geïntegreerd denken ook bij duurzaamheid een belangrijke rol speelt? In dit blog leggen we je uit hoe integrated thinking jou als accountant én je klant kan helpen in de duurzaamheidstransitie. Maar eerst geven we je nog kort weer wat integrated thinking -of gewoon in het Nederlands: geïntegreerd denken- inhoudt.

Wat is integrated thinking ook alweer?

Traditioneel keken we als accountants vooral naar de bedrijfsrisico’s rondom de transactiestromen en de jaarrekeningposten, de financiën, het materieel en personeel. Dit geeft echter vaak een onvolledig beeld van wat de organisatie nodig heeft. Ook intellectueel kapitaal, innovatief vermogen en maatschappelijke relaties vormen vaak belangrijke onderdelen van de onderneming. Integrated thinking gaat uit van een risicobenadering van de organisatie in zijn geheel. Het uiteindelijke doel van de geïntegreerde gedachte is dat je klant beter is voorbereid op de toekomst en op de lange termijn een goed en duurzaam resultaat neerzet. En dat is nu precies waar het ook bij duurzaamheid om gaat.

Hoe pas je geïntegreerd denken toe in de duurzaamheidstransitie?

Er zijn verschillende methoden beschikbaar om duurzaamheidsrisico’s bij je klant op basis van integrated thinking in kaart te kunnen brengen. Een ervan is aan de hand van het stappenplan dat de NBA en de NEMACC ontwikkelden. We leggen de eerste vier stappen hieronder kort uit en we geven bij elke stap enkele mogelijke vragen die je als accountant aan je klant kan stellen om zo concreet aan de slag te gaan met een geïntegreerde duurzaamheidsaanpak.

Stap 1 gaat over de kennis van de onderneming. Hier kun je inzicht in krijgen door vragen als ‘welke activiteiten doet de onderneming anders dan de concurrenten als het gaat om duurzaamheid? en ‘kan de onderneming inspelen op de veranderingen in de markt als gevolg van de duurzaamheidstransitie?’

In stap 2 zijn vragen opgenomen over de omgeving van de onderneming. Voorbeeldvragen zijn ‘welke omstandigheden zijn van invloed om de onderneming duurzamer te laten opereren?’ en ‘welke relaties zijn hiervoor nodig?’

De derde stap handelt over de kansen die van waarde kunnen zijn voor de onderneming en die kunnen herkennen. Hiervoor zijn vragen relevant als bijvoorbeeld: ‘heeft de onderneming zicht op de specifieke duurzaamheidstrends in de markt en sector?’ en ‘maakt de onderneming optimaal gebruik van alle relaties binnen het netwerk?’

In stap 4 worden de risico’s in kaart gebracht en wordt nagegaan wat de impact hiervan is op de onderneming. Vragen die je aan je klant kunt stellen zijn bijvoorbeeld: ‘wat voor risico’s hebben de investeringen van vandaag voor de toekomst?’ en ‘wat voor risico’s brengt de omgeving met zich mee voor de organisatie? ‘Welke risico’s ben je als ondernemer bereid te lopen en tegen welke risico’s wil je stappen ondernemen?’ Op basis hiervan kunnen acties worden geformuleerd om deze te mitigeren. Het gaat om risico’s met de meeste impact over bijvoorbeeld geld, vervuiling of verbruik van materialen.

Na deze vier stappen kun je aan de slag met stap 5 tot en met 7, die volgen uit de eerste vier stappen.

Is dat alles?

Nee. Het geïntegreerd denken over duurzaamheid gaat verder dan de informatie die nodig is voor bijvoorbeeld de samenstelllingsopdracht. Neem die informatie dus ook op in je klantbeschrijving van je (samenstelling)opdracht. Je kunt die kennis namelijk weer goed gebruiken om de risico’s in je samenstelopdracht nog scherper te formuleren

Start bij je samenstelopdracht door in je beschrijving een kop op te nemen over Duurzaamheid en vul deze aan de hand van bovengenoemde onderwerpen. Schat de impact ervan samen met je klant in.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe jij je klant op het gebied van Duurzaamheid kunt adviseren? Volg dan het leertraject Duurzaamheid. In totaal 8 uren leer je wat duurzaamheid en ESG inhouden, wat de vereisten zijn voor het duurzaamheidsverslag en hoe je de belangrijkste duurzaamheidsthema’s kunt identificeren. Daarnaast weet je na afronding van dit leertraject ook hoe je duurzaamheidsrisico’s bij je klant inschat en hoe je de informatie-elementen kunt bepalen die van belang zijn voor het duurzaamheidsverslag.