Als je een nieuw plan, idee, proces of werkwijze wil implementeren, dan is draagvlak essentieel. In een van onze eerdere blogs kwam al aan de orde hoe lastig verandering kan zijn. Mensen hebben patronen en routines die vaak moeilijk te doorbreken zijn. Hier kan experimenteren een waardevolle rol spelen. Een experiment biedt in een kleinere setting ruimte voor een andere manier van denken en doen. In dit blog gaan we in op hoe je zelf én binnen jouw kantoor experimenten kunt inzetten als startpunt voor een succesvolle implementatie.
Experimenteren leidt tot inspireren!
In de opleiding tot accountant ligt na de publicatie van het rapport ‘Stip aan de horizon’ meer focus op experimenteren, om op die manier groen licht te geven aan onderwijsinnovaties. Vaak wordt bij het woord experimenteren gedacht aan het scheikundelab op de middelbare school, maar experimenteren kan ook in het creëren van draagvlak inspireren. Het gaat om het beproeven, onderzoeken en uitproberen van nieuwe werkwijzen of gewoonten, zowel op professioneel vlak als in de privésfeer.
Volgens ‘mijnwoordenboek.nl’ kent experimenteren verschillende definities: het beproeven, de proef op de som nemen, onderzoeken en uitproberen. Dit biedt een kans om nieuwe zaken te proberen en te ervaren wat werkt. Uiteindelijk levert dat altijd waardevolle inzichten op.
De voordelen van experimenteren
Een van de voordelen van experimenteren is dat het niet erg is als iets niet werkt. Dit haalt veel druk weg, waardoor het leuker wordt om ermee aan de slag te gaan. Zelfs als een experiment niet slaagt, levert het leermomenten op. De uitkomst is dus altijd positief.
Daarnaast kun je een experiment op elk moment en met elk onderwerp doen. Natuurlijk moeten grotere experimenten -zoals die binnen de accountantsopleiding, de CEA of binnen jouw kantoor- worden gecoördineerd en gestroomlijnd. Maar ook op kleinere schaal, bijvoorbeeld individueel, kan experimenteren veel opleveren. Je kunt met elk onderwerp een experiment aangaan en de tijdsduur kan flexibel worden aangepast. Korte experimenten van een of twee weken zijn bijvoorbeeld ideaal om snel te evalueren wat werkt en wat niet.
Tips voor experimenteren binnen organisaties
Wanneer een organisatie een nieuw doel wil bereiken of draagvlak wil onderzoeken voor een nieuw proces of plan, kan experimenteren een effectieve aanpak zijn. Hierbij is een aantal aandachtspunten belangrijk:
Breng focus aan
Definieer helder het doel van het experiment. Wat moet er precies worden ontdekt?
Zorg voor een mix van deelnemers
Iedereen ervaart zaken anders. Een diverse groep deelnemers levert verschillende perspectieven en waardevolle input op.
Keep it simple
Houd het experiment overzichtelijk en concreet. Zoals vaak wordt gezegd: ‘Keep it stupidly simple’ (KISS). Dit maakt het makkelijker om resultaten te behalen en mee te bewegen in het proces.
Fouten maken mag
Fouten zijn een belangrijk onderdeel van experimenteren. Want van mislukkingen wordt vaak meer geleerd dan van successen. Creëer een veilige setting waarin fouten maken mag, en juist aangemoedigd wordt.
Zet eens experimenten in als startpunt voor een implementatietraject. Want door ervaren wat het effect van een andere werkwijze of nieuwe benadering is, creëer je meer draagvlak. En dat heb je nodig voor een succesvolle implementatie! Maak van experimenteren een goed voornemen en een integraal onderdeel van implementatietrajecten in 2025!
Meer weten?
Wil je graag aan de slag met veranderingen, nieuwe processen en/of andere werkwijzen? En vind je het lastig om iedereen ‘mee’ te krijgen? Informeer naar ons leertraject Implementatiekunde. We stellen een in company-programma samen waarin het creëren van draagkracht centraal staat.