In onze laatste drie blogs stond het succesvol implementeren van nieuwe processen, plannen of werkwijzen centraal. We gingen in op wat implementatiekunde inhoudt, waarom het succes van implementatietrajecten afhangt van draagvlak en we lichtten toe wat de rol van communicatie en biases daarbij is. In dit blog behandelen we een voorbeeld van het implementeren van een actueel onderwerp: duurzaamheid!
Duurzaamheid is namelijk niet langer een optioneel onderwerp voor bedrijven, maar een essentieel strategisch thema. Als accountant speel je een sleutelrol in het ondersteunen van je klanten bij het integreren van duurzaamheid in hun bedrijfsstrategie. Jouw inzicht en expertise zijn cruciaal om klanten te helpen hun duurzaamheidsdoelen te bereiken, terwijl je ervoor zorgt dat hun bedrijfsvoering toekomstbestendig blijft.
In dit blog bespreken we vier belangrijke ingrediënten voor de implementatie van duurzaamheid en lees je hoe jij als accountant jouw klant kunt begeleiden bij elke stap, ondersteund door praktijkvoorbeelden.
1. Noodzaak: Identificeer de drijfveren voor verduurzaming
Om te voorkomen dat duurzaamheid een te lage prioriteit krijgt bij je klant, is het essentieel om de noodzaak duidelijk te maken. Alleen door te begrijpen en te communiceren waarom verduurzaming belangrijk is, zullen je klanten bereid zijn actie te ondernemen. Dit kan voortkomen uit kansen, zoals het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten, of uit bedreigingen, zoals veranderende wet- en regelgeving.
Voorbeeld: Stel dat je klant een installatiebedrijf heeft dat actief is in binnensteden. Door de komst van zero-emissiezones loopt het bedrijf het risico dat het huidige bedrijfsmodel onhoudbaar wordt als het fossiele wagenpark niet op korte termijn wordt vervangen. Dit illustreert hoe cruciaal het is om de noodzaak van verduurzaming tijdig te identificeren.
Tip: Voer een SWOT-analyse uit met je klant om de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen op het gebied van duurzaamheid in kaart te brengen. Heldere communicatie hierover is natuurlijk essentieel. Dit geeft je klant helder inzicht in waarom verduurzaming noodzakelijk is en vormt de basis voor verdere stappen.
2. Visie: Help je klant een concrete duurzaamheidsvisie te formuleren
Een duidelijke en inspirerende visie is essentieel om succesvol te verduurzamen. Als accountant kun je je klant helpen een visie te formuleren die concreet, haalbaar en begrijpelijk is voor alle stakeholders. En heel belangrijk: een visie creëert draagvlak! Dit zorgt ervoor dat verduurzamingsinitiatieven niet verzanden, maar leiden tot tastbare resultaten.
Voorbeeld: Toyota heeft hun duurzaamheidsvisie enkele jaren geleden als volgt geformuleerd: “In 2030 beschikken we over een auto die zonder te tanken van de oostkust naar de westkust van de Verenigde Staten kan rijden, de omgeving schoon achterlaat en de bestuurder uitgerust laat aankomen.” Deze visie biedt duidelijke aanknopingspunten voor actie.
Tip: Ga het gesprek aan met je klant over hun visie op duurzaamheid en daag hen uit om deze zo concreet mogelijk te maken. Een overtuigende visie is de leidraad voor het behalen van duurzaamheidsdoelen en maakt het makkelijker om voortgang te meten en bij te sturen.
3. Verandervermogen: Analyseer en versterk het verandervermogen van je klant
Zelfs met de beste plannen is verandering niet mogelijk zonder het juiste verandervermogen. Je hebt de juiste mensen, middelen en processen nodig. Als accountant kun je je klant helpen bij het identificeren van de benodigde middelen en het vinden van oplossingen om deze te verkrijgen, zoals subsidies of financiering.
Voorbeeld: De tapijttegelfabrikant Interface stelde een ‘Eco Dream Team’ samen van auteurs, activisten, wetenschappers en ondernemers om hun duurzaamheidsdoelen te realiseren. Dit leidde er in 2019 toe dat elk product van Interface CO2-neutraal was. Hun nieuwe doel is om CO2-negatieve producten te ontwikkelen.
Tip: Werk samen met je klant om het benodigde personeel, expertise en financiële middelen voor de duurzaamheidsdoelen te identificeren. Adviseer over mogelijke subsidies of andere financieringsopties die je klant kunnen ondersteunen bij de uitvoering van hun duurzaamheidsplannen.
4. Zetten van de eerste stappen: Faciliteer de eerste acties en monitor voortgang
Nadat je klant een visie en de benodigde middelen heeft, is het tijd om de eerste stappen te zetten. Als accountant kun je helpen bij het ontwikkelen van een concreet actieplan met meetbare tussendoelen. Dit houdt de voortgang bij en zorgt ervoor dat de klant gemotiveerd blijft om de duurzaamheidsdoelen te realiseren.
Voorbeeld: De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft zich als doel gesteld om in 2040 volledig fossielvrij te zijn. Om dit te bereiken, hebben ze tussendoelen opgesteld, zoals het jaarlijks verminderen van het energie- en gasverbruik met respectievelijk 35% en 55%. De voortgang wordt nauwkeurig gevolgd via een dashboard.
Tip: Ondersteun je klant bij het opstellen van een actieplan met heldere, meetbare doelen. Creëer samen een dashboard om de voortgang te monitoren, zodat er tijdig bijgestuurd kan worden waar nodig.
Als accountant kun je van onschatbare waarde zijn voor je klanten door hen te helpen bij de implementatie van duurzaamheid. Gebruik de vier bovenstaande ingrediënten en tips om je volgende duurzaamheidsadvies tot een succes te maken!
Meer weten?
Wil je graag samen met je collega’s aan de slag om duurzaamheid bij je klant te implementeren? Neem dan contact met ons op en informeer naar ons leertraject Implementatiekunde.