Het begin van een nieuw jaar is hét moment om terug te kijken naar afgelopen jaar. Wat ging goed en wat kan beter? Met deze reflectie kun je vooruitkijken en bepalen waar je je op wilt richten voor het komende jaar. Maar waarom zou je deze reflectie maar eenmaal per jaar doen? Probeer eens een dagstart.


Waarom een dagstart?

Het doel van de dagstart is om binnen je team elkaar te informeren over de voortgang van je werk en eventuele problemen tijdig te signaleren. Hiervoor reflecteert elk teamlid op de voorgaande werkdag en bepaalt de doelen voor vandaag. De volgende werkdag bekijk je dan weer of je de doelen behaald hebt.

De dagstart houd je kort, maximaal 15 minuten. Een voorzitter zorgt dat het overleg ingepland wordt in de agenda’s van alle teamleden. Ook bewaakt de voorzitter het eerdergenoemde doel van de dagstart. Tijdens het overleg is het niet de bedoeling om alles in detail te vertellen, maar beknopt de belangrijkste punten toe te lichten.


Combineer je dagstart met visual management

Heb je behoefte aan overzicht van alle taken? Dan komt visual management om de hoek kijken. Met een Kanban- of Trello-bord kun je namelijk in een oogopslag zien welke taken gereed zijn en welke je nog moet oppakken. Als bepaalde doelen niet behaald worden, dan kun je als team direct bijsturen.

Door een dagstart te combineren met visual management heb je een krachtig middel in handen om continu overzicht te houden op je werk.


6 tips voor een geslaagde dagstart
  1. Zorg voor een duidelijke agenda en houd je hieraan. Zo blijf je binnen de tijdslimiet van 15 minuten.
  2. Geef een van de teamleden de rol van voorzitter. Je kunt deze rol periodiek rouleren.
  3. Betrek ook senior staff bij het overleg. Zij zijn dan direct op de hoogte.
  4. Kies een vast moment voor de dagstart dat voor iedereen uitkomt. Hierdoor creëer je routine.
  5. Kies de juiste frequentie van het overleg. Voor sommige projecten is dagelijks overleg noodzakelijk, soms kun je volstaan met een wekelijks overleg.
  6. Probeer tijdens de dagstart -ook online- te staan. Hierdoor houd je het overleg korter.

Ontvang een voorbeeldagenda!

Heb jij na het lezen van dit artikel als goed voornemen om met je team aan de slag te gaan met de dagstart? Vraag dan een voorbeeldagenda op voor een dagstart. Stuur een e-mail naar fdegraaf@kriton.nl.