In ons vorige blog hadden we het over implementatiekunde. We behandelden wat kan helpen om een verandering te bewerkstelligen en een nieuw proces of werkwijze duurzaam gerealiseerd te krijgen in je organisatie. Een van de aspecten van een succesvol implementatietraject is concrete communicatie. Dat klinkt gemakkelijk, maar blijkt in de praktijk lastiger dan we denken. In dit blog gaan we in op het belang van een goede communicatie en geven we je 4 tips om dit helder en doeltreffend te doen.

Communicatie: de sleutel tot succes

Hoe vaak denken we dat we helder communiceren, terwijl de boodschap aan de andere kant heel anders wordt ontvangen? Communicatie lijkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijkt het vaak een complexe uitdaging. Zeker wanneer je een nieuwe werkwijze of proces wilt implementeren.

Iedereen communiceert anders, beïnvloed door persoonlijke voorkeuren, ervaringen en behoeften. Toch staan we zelden stil bij deze verschillen. We zijn ons vaak niet eens volledig bewust van wat we zelf denken, laat staan dat we altijd goed in beeld hebben wat we met anderen delen en hoe we dat delen. Bij een implementatietraject kan dit grote gevolgen hebben: misverstanden, weerstand en vertraging.

Voor jou, als trekker van een verandering, zijn de doelen en voordelen waarschijnlijk glashelder. Maar voor de ander is dit nog niet zo vanzelfsprekend. Die moet eerst begrijpen waarom de verandering nodig is, wat er verandert, en wat dat voor hen betekent. Als jij niet duidelijk communiceert – niet alleen in wat je zegt, maar ook hoe je luistert en afstemt – ontstaan aannames en blijft het gesprek oppervlakkig. En zonder écht gesprek wordt een verandering nauwelijks omarmd.

Bovendien speelt vertrouwen een grote rol in communicatie. Wat je deelt, hoe open je bent en hoe je luistert, hangt vaak af van de context en de relatie met de ander. Bij een-op-een gesprekken voelt iemand zich misschien vrijer om vragen te stellen of zorgen te uiten dan in een teammeeting. Maar juist die signalen zijn essentieel om te begrijpen waar mogelijke blokkades zitten en hoe je deze kunt aanpakken.

Kortom, effectieve communicatie is de ruggengraat van elk implementatietraject. Het gaat niet alleen om informatie delen, maar om verbinding maken, vertrouwen opbouwen en ruimte creëren voor dialoog. Alleen dan voelen mensen zich gehoord en betrokken – en dat is de sleutel tot verandering die écht werkt.

Maar hoe doe je dat? 4 tips!

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om zo concreet mogelijk te communiceren en zo veranderingen te realiseren. We geven je 4 tips:

  1. Communiceer vriendelijk en opbouwend
    Stel dat je collega zijn werk niet af heeft terwijl dat wel de afspraak was. Je kunt dan boos worden maar dat werkt averechts. Beter is: “Wat kan ik voor je doen om ervoor te zorgen dat je het wel afkrijgt?”
  2. Stel onderzoekende vragen
    En dan bedoelen we vragen over wat de ander wil dat het oplevert, over wat de wensen zijn in de aanpak, waar ze tegen opzien en spar over oplossingen daarvoor. Een voorbeeld van een onderzoekende vraag is: “Wat zou voor jou een ideale uitkomst zijn in deze situatie, en hoe denk je dat we daar samen kunnen komen?” Deze vraag helpt om te achterhalen wat de ander belangrijk vindt, terwijl je tegelijkertijd de basis legt voor een constructieve samenwerking en gezamenlijke oplossingen.
  3. Blijf positief en reëel
    Benoem de zaken die goed zijn gegaan. Daarmee manage je de verwachtingen en creëer je een gezamenlijkheid. Zeg bijvoorbeeld: “Fijn dat je me vertelt dat het je niet is gelukt. Hoe kan ik je hierbij helpen?”
  4. Trek geen conclusies en oordeel niet
    Zeg dus niet: “Hij komt nooit zijn afspraken na”. Beter kun je neutraal en nieuwsgierig blijven door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik merk dat de afspraak niet is nagekomen. Kun je me uitleggen wat er is gebeurd?” Dit nodigt de ander uit om hun kant van het verhaal te vertellen zonder dat ze zich aangevallen voelen. Het zorgt voor een open gesprek waarin je samen naar een oplossing kunt zoeken.

Pas deze tips toe in de implementatie van een project en je zult zien dat je veel meer draagkracht creëert! Dat zorgt ervoor dat betrokkenen op een lijn zitten, verkleint weerstand en vergroot de kans op een soepele overgang.

Meer weten?

Wil je graag samen met je collega’s aan de slag met veranderingen, nieuwe processen en/of andere werkwijzen? Informeer naar ons leertraject Implementatiekunde. We stellen een in company-programma samen waarin we o.a. aan de slag gaan met communicatieve vaardigheden waarmee je draagkracht creëert.